Προκήρυξη Μέτρων Κρατικών Ενισχύσεων (Ιδιωτικών Επενδύσεων) του Άξονα 3 του Π.Α.Α. της Ελλάδας 2007-2013

Προκήρυξη Μέτρων Κρατικών Ενισχύσεων (Ιδιωτικών Επενδύσεων) του Άξονα 3 του Π.Α.Α. της Ελλάδας 2007-2013

Αρ. Πρωτ. 23264/22.09.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Στις 1-11-2010 έληξε η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων του Άξονα 3 του Π.Α.Α. της Ελλάδας 2007-2013. Η Δημόσια Δαπάνη που προκηρύχθηκε για τα μέτρα 311, 312, 313 και αφορούσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν συνολικά 25,5 εκατ. ευρώ. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν συνολικά 150 Φάκελοι Υποψηφιότητας με συνολική αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 19,7 εκατ. Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η υλοποίηση των εγκρινόμενων επενδυτικών σχεδίων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Περιφέρειας. Ως εκ τούτου δεν πρέπει  να μεταφερθούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας πόροι που προβλέπονται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στο πλαίσιο της 1ης αυτής προκήρυξης, αλλά να δοθεί τουλάχιστον μία δεύτερη ευκαιρία. Η υποβολή προτάσεων σε μία περίοδο που δεν λειτουργούσαν οι προβλεπόμενοι Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί (προκηρύχθηκαν αργότερα) είχε σαν αποτέλεσμα την μειωμένη δυνατότητα ευρείας μόχλευσης στις ειδικές ζώνες εφαρμογής των ανωτέρω Μέτρων του Άξονα 3 του ΠΑΑ, και επομένως στις δεδομένες συνθήκες, ιδιαίτερης δημοσιονομικής ανασφάλειας στη μειωμένη ζήτηση για επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Επομένως θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον μία δεύτερη ευκαιρία (2η Προκήρυξη) με τη λειτουργία των Υποστηρικτικών Μηχανισμών. Επιπλέον επισημαίνεται ότι μεταφορά πόρων από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, αλλά και άλλες Περιφέρειες της χερσαίας χώρας με μειωμένη ζήτηση (π.χ. Δυτική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία-Θράκη κ.λ.π) σε Περιφέρειες όπου εμφανίσθηκε αυξημένη ζήτηση (κυρίως νησιωτικές Περιφέρειες στις οποίες η επίδραση της οικονομικής κρίσης δεν είναι ακόμη τόσο αισθητή) δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες που επιτάσσουν την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και όχι απλά την απορρόφησή τους.

Οφείλει, λοιπόν, το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε μια 2η Προκήρυξη για τα Μέτρα του Άξονα 3 που ήδη προκηρύχθηκαν στις Περιφέρειες όπου δεν καλύφθηκε η προσφερόμενη Δημόσια Δαπάνη, και σε μία άμεση 1η Προκήρυξη των Μέτρων του Άξονα 3 που δεν ενεργοποιήθηκαν ακόμη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, δεδομένου ότι θα τονώσουν την τοπική ανάπτυξη και

 

οικονομία, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα;

- Σκοπεύει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε μια 2η Προκήρυξη για τα Μέτρα του  Άξονα 3 που ήδη προκηρύχθηκαν στις Περιφέρειες όπου δεν καλύφθηκε η προσφερόμενη Δημόσια Δαπάνη και σε μία άμεση 1η Προκήρυξη των Μέτρων του Άξονα 3 που δεν ενεργοποιήθηκαν ακόμη;

Απάντηση Υπουργείου